Tepeden Tırnağa Sanatçı Pablo Pıcasso
“Sanat, onun ilgisini çeken tek şeydi. Tek kimliğiydi. Tepeden tırnağa sanatçıydı.” 1973’te hayatını kaybeden Picasso için oğlu Claude Picasso böyle söylemişti. 20. yüzyılın en büyük ressamlarından olan, aynı zamanda heykeltıraş, seramik ve baskı ustası Pablo Picasso bu kez Kültür ve Yaşam’da…
1881 doğumlu İspanyol sanatçının 20 yaşında kullanmaya başladığı “Picasso” soyadı aslında annesinin soyadıydı. Tam adını da yazalım ama siz okumak için kendinizi zorlamasanız da olur çünkü epey uzun: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.
Picasso’nun yeteneği küçük yaşlarında keşfedilmiş iyi bir eğitime yönlendirilmişti fakat eğitim sistemine duyduğu tepki yüzünden girdiği iki sanat okulundan da ayrıldı. Paris, Barcelona, Madrid derken girdiği çevrelerde adını duyurdu. “Mavi Dönem” olarak tanımlanan ilk yapıtlarında genellikle sıradan insanların resimlerini yaptı. Yukarıda gördüğünüz “Çapraz Kollar İle Kadın” resmi de o döneme ait…
Picasso 20. yüzyılın başlarında yeni bir sanat akımının temellerini atarak kübizm akımını başlatan iki isimden biri oldu, diğer isim ise Georges Braque’dı. Kübizm için kabaca, nesnenin geometrik şekiller aracılığıyla resmedilmesi diyebiliriz. Picasso’nun 1907 yılında çizdiği Avignonlu Kadınlar tablosu en bilinen kübik eserlerinden biridir.
“Sanatçı gökten, yeryüzünden, kâğıttan, bir örümcek ağından ve her şeyden gelen duygular için bir kaptır.” diyen Picasso’nun sanat hayatı dönemlere ayrılarak incelenmelidir. Yine kendi ifadesiyle “hеr şеyi söylеmеyen аmа hеr şеyin rеsmini yаpаn” ressam mitolojik konulardan boğa güreşlerine, çingenelerden sirk cambazlarına farklı olay ve figürleri tablolarına taşımıştır.
Büyük ressamın en çok tanınan eserlerinden biri 1937 yılında yaptığı Guernica isimli tablosudur. Bugün İspanya’nın başkentinde Reina Sofia Müzesi’nde bulunan eserde sanatçı, İspanya iç savaşında hava bombardımanına tutulan Guernica kasabasını resmetmiştir.
Picasso’nun en ünlü eserleri arasında yukarıda gördüğünüz Ağlayan Kadın tablosunu, Mavi Dönem’inde yaptığı Yaşlı Gitarist’i, 1902’de yaptığı Mavi Çıplak’ı, 1921’de yaptığı Üç Müzisyen’i gösterebiliriz. O kadar üretken bir sancıydı ki kendisinden geriye sadece resimler değil baskı, heykel, seramik, fotoğraf ve hatta şiirler de bıraktı.
Sanatçının 99.1×100.3 cm. boyutlarındaki “Au Lapin Agile” isimli tablosundaki “palyaço” kendi portresidir. Picasso bu tabloyu 1904 yılında ücretsiz yemek karşılığında bir restorana satmış, restoran sahibi ise 1912’de 20 dolara elden çıkarmıştı. 27 Kasım 1989’da aynı resim 40.7 milyon dolara satın alınarak Metropolitan Sanat Müzesi’ne verildi.
Günümüzde Picasso’nun tabloları farklı sebeplerle haberlere konu olmaya ve müzayedelerde fiyat rekorları kırmaya devam ediyor. Sanatçının ilk dönem çalışmaları Barselona’da yer alan Picasso Müzesi’nde sergilenirken, 3000’den fazla eseri Paris’teki Picasso Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturuluyor.
3,417 okunma